Wspólne gruzińskie gotowanie - warsztaty

Edukacja międzykulturowa
Termin: 2017-10-25 19:00

Jednym z najlepszych i najprzyjemniejszych sposobów poznania innych kultur jest zatopienie się w ich smakach dlatego Staromiejski Dom Kultury i Fundacja MultiOcalenie zapraszają na niezwykły wieczór podczas, którego wspólnie wykonamy tradycyjne gruzińskie CHINKALI (pierożki z mięsem) oraz roladki z bakłażanów z pastą orzechową a także porozmawiamy o tradycjach kulinarnych i znaczeniu biesiady w kulturze Gruzji.

Biesiadowanie w Gruzji jest chyba najdłużej utrzymaną tradycją. Przecież, tu w Gruzji jest około 500 szczepów winorośli, których nie ma nigdzie na świecie, a tradycja winiarstwa liczy sobie kilka tysiącleci. Biesiada- to wspólne spotkania, radość, śmiech, śpiew, taniec, mówienie toastów. Jest główna postać, która prowadzi całą biesiadę - tamada. To on decyduje o kolejności toastów, on pierwszy je mówi. Dopiero po nim można dołączyć ze swoim toastem. Nie ma żadnej możliwości żeby Gruzini bez toastu napili się wina. Słowo, wspomnienie, cześć oddana historii i przodkom w toaście- to najważniejsze.

Warsztat kulinarny poprowadzi Lili Zawadzka – Somchiszwili.

Udział bezpłatny, ilość miejsc ograniczona.

WAŻNE – każdego uczestnika prosimy o zabranie ze sobą wałka do ciasta i fartuszka – są to warunki konieczne do uczestnictwa.

Miejsce- Piwnica Largactil, Staromiejski Dom Kultury, Rynek Starego Miasta 2

Data: 25.10.2017 o g. 19.00

Zapisy, kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

Terminy


Termin: 2017-10-25 19:00

Wspierane przez iCagenda