Opowieść o gotującym samuraju - film japoński/Japanese movie

Dyskusyjny Klub Filmów Nieobecnych
Termin: 2019-04-02 19:00

Ambasada Japonii w Polsce i Staromiejski Dom Kultury zapraszają do Piwnicy Largactil Staromiejskiego Domu Kultury na pokazy filmów japońskich.

Pokazy są wydarzeniem towarzyszącym obchodom stulecia nawiązania polsko-japońskich stosunków dyplomatycznych.

Wstęp wolny na wszystkie pokazy.

ENGLISH VERSION BELOW.
MOVIE WITH POLISH AND ENGLISH SUBTITLES

„Opowieść o gotującym samuraju” („Bushi no kondate”)

Reżyseria: Yuzo Asahara
rok prod. 2013, czas trwania: 121 min.
©2013 “A Tale of Samurai Cooking” Film Partners

Film Yuzo Asahary prezentuje zupełnie inne podejście do kina samurajskiego niż to, do którego widzowie przywykli dzięki filmom m.in. Akiry Kurosawy. Zamiast spektakularnych pojedynków na katany, zobaczymy życie japońskich wojowników w 18 wieku od kuchni. I to dosłownie. Ród samurajski Funaki z prowincji Kaga (obecnie prefektura Ishikawa) służy swemu panu feudalnemu nie za pomocą szabli, ale kuchennego noża. I choć ich kuchnia jest bardzo ceniona, są raczej pogardzani jako „gotujący samuraje”. Młody sukcesor rodu Yasunobu, uwielbiający szermierkę, nie może pogodzić się z tym stanem rzeczy i nie wykazuje zainteresowania gotowaniem. Co więcej, ojciec aranżuje mu małżeństwo z Haru, posiadaczką niezwykle wyrafinowanego podniebienia i wielkiego talentu kulinarnego, ale także i niewyparzonego języka, który już raz stał się przyczyną jej rozwodu. Kobieta stawia sobie ambitne zadanie nauczyć swojego marudnego męża sztuki gotowania.


Film inspirowany jest historią rodu z prowincji Kaga, który pozostawił po sobie spuściznę w postaci wyrafinowanej kuchni, cenionej równie wysoko jak kuchnia ze starej stolicy, Kioto, serwowanej na pięknej lace i ceramice Kutani. Autentyczne są także pokazane w nim wydarzenia historyczne.


„Opowieść o gotującym samuraju” miała premierę podczas 61. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w San Sebastian w 2013 roku, pokazywana była także podczas 64. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie w 2014 roku.

 

********
ENG

A Tale of Samurai Cooking
Director: Yûzô Asahara
121'

Eye-catchingly set in the Kaga Domain of Japan’s Edo period, wherein the Funaki family have swapped swords for kitchen knives in service of their lords, this gently comedic ballad of love and loyalty finds a lowly maid married to a hot-headed young man who longs to don the fighting mantle but is forced instead to follow his father into culinary service.

Yasunobu (Kengo Kôra) is a disastrous cook, his ineptitude fired by contempt for his family’s “kitchen samurai” profession, and worsened by resentment towards new bride Haru (Aya Ueto), who was “sent home” from her previous marriage for speaking her mind. Yet Yasunobu’s father (Toshiyuki Nishida) knows that only Haru, with her extraordinary sense of taste, can knock his son into shape and get him to face up to his duties.

Co-written by Abacus and Sword’s Michio Kashiwada and apparently based on a true story, this mouthwatering fancy from Yûzô Asahara (best known for his work on the Free and Easy series) may lack the full flavour of such classic foodie-film dishes as Tampopo, but it manages to infuse its simple narrative with a spicily subversive attitude toward traditional gender roles, while spooning its audience generous helpings of sweetly seductive costume romance.

 

 

 

 

 

 

Terminy


Termin: 2019-04-02 19:00

Wspierane przez iCagenda